REMKO VAN WELY ONTWERPEN


Wat ik doe


Portfolio


Over mij


Remko van Wely

Sinds 1996 ben ik als zelfstandig belichter actief in de Nederlandse theaterwereld. Na studies Theatertechniek en Culturele Bedrijfsvoering aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, werkte ik in die hoedanigheid voor diverse theater- en dansgezelschappen en theaterproducenten waaronder Senf Theaterpartners, Conny Janssen Danst, Stage Entertainment, Egmond Theater en het Holland Festival.

Als belichter werkte ik vaak met dezelfde lichtontwerpers. Zij inspireerden mij tot verder gaande samenwerkingsverbanden. De uitwisseling van creatieve ideeën in het proces van het maken van een voorstelling met alle betrokkenen, is voor mij essentieel en onontbeerlijk. En hoewel ik steeds vaker niet alleen maar de belichter of programmeur was maar ook de mede-ontwerper van het licht, bleef ik die samenwerking van groot belang vinden. Uiteindelijk groeide ik langzaam naar het moment toe om als zelfstandig lichtontwerper te gaan werken. Maar nog altijd staan mijn ontwerpen in het teken van de bundeling van creatieve ideeën en inzichten van het hele team.

De samenwerking met licht- en decorontwerper Niek Kortekaas is misschien wel een mooi voorbeeld. In eerste instantie was ik nog alleen de belichter van zijn ontwerp voor De Koning van Katoren. Maar later werd ik, in nauwe samenwerking met hem, lichtontwerper voor de familievoorstellingen Pippi Langkous, Jungle Book en Otje. Ook bij het Ro-Theater werkte ik op diezelfde manier samen voor de familievoorstellingen Snorro, Moord in de Kerststal en Woest Water en zo ook bij het Zuidelijk Toneel voor de voorstelling Reis om de Wereld. Vervolgens waren er lichtontwerpen voor de internationale Ierse productie On Eagles Wings en voor voorstellingen waarbij Niek regisseur en decorontwerper was zoals bij De Storm en Trojaanse Vrouwen voor het Zeeland Nazomer festival.

Onder de naam DHVW werk ik opnieuw in zo’n zelfde samenwerking met Claus Den Hartog. DHVW is onder andere verantwoordelijk voor het lichtontwerp en de lichtprogrammering van de spectaculaire circus shows Cirque Stiletto en Cirque Stiletto 2 met Ellen Ten Damme, Crazy Shopping the Musical, Yab Yum de Musical en de 25-jarige jubileumshow van Karin Bloemen in Carré.

Mijn werk als technisch coördinator, belichter en lichtontwerper bij Conny Janssen Danst, steunt ook op mijn overtuiging dat de som der delen het uitgangspunt moet zijn. Sinds 2003 heb ik mijn medewerking verleend aan diverse producties waaronder Licht, Vuil & Glass, ZOUT, Rebound, Inside Out en de locatie-producties So Here We Are, Common Ground, How Long Is Now, Mirror Mirror, en Courage.

Naast al deze werkzaamheden maakte ik ook steeds vaker lichtontwerpen voor andere dans- en theatermakers waaronder Liat Waysbort, Krisztina de Châtel, René Geerlings en Job Raaymakers, Joep Onderdelinden, diverse voorstellingen van Bos Theaterproducties en het Zeeland Nazomer Festival.

Sinds 2022 ben ik naast mijn zelfstandige werk, ook onderdeel van de maatschap Cue1. Als collectief willen we elkaar ondersteinen en inspireren. Cue1 is actief in theater en museum, bij evenementen, televisie en alle andere toepassingen waar een creatief gebruik van licht en vormgeving gewenst is. Wij kijken met een artistieke blik en zoeken daarbij naar een creatieve en praktische invulling binnen de technische mogelijkheden en budget.
Bezoek voor meer informatie onze website.

Cue1

Neem contact met mij op voor meer informatie, ik ben beschikbaar voor opdrachten.


Veemkade 1072
1019 BX  Amsterdam

IBAN NL76 TRIO 0198 4207 06
KvK 34340314
BTW NL001380426B96